ارز ریپل
- شقایق یوسفی
- معرفی ارزها
- تیر 9, 1403
XRP مانند بیت کوین یک ارز دیجیتال است که در سال های اخیر محبوبیت زیادی کسب کرده است.
ریپل لبز یک شرکت فناوری بزرگ واقع در سانفرانسیسکو آمریکا است که شبکه ریپل و ارز دیجیتال XRP را توسعه داد و پشتیبانی می کند.
ریپل چند محصول گوناگون برای بانک ها و موسسات مالی طراحی کرده است که فقط یکی از آن ها با ارز دیجیتال ریپل کار می کند و با خرید XRP روی یکی از محصولات شرکت ریپل سرمایه گذاری می کنید
ریپل به دنبال ایجاد یک شبکه پرداخت امن و غیرمتمرکز برای موسسات مالی جهان است که کاملا با هدف بیت کوین در تضاد است.
ریپل خود را یک نسخه به روز شده سوئیفت معرفی می کند که در حال حاضر توسط بانک ها و موسسات مالی استفاده می شود.
در ادامه به بررسی و معرفی ارز XRP می پردازیم تا با نحوه کار و هدف آن آشنا شوید:
هدف ریپل چیست؟
در جامعه امروزی و با پیشرفت های فناوری هنوز مشکلات نقل و انتقال پول حل نشده باقی مانده است به صورتی که انتقال بین المللی پول های کلان 3 تا 7 روز به طول می انجامد و نیازمند انجام کاغذ بازی های زیاد و کارمزد بالایی است.
همچنین این نکته را در نظر داشته باشید که باید در هر دو کشور حساب بانکی داشته باشید.
فناوری بلاک چین با سرعت بخشیدن و ارزان کردن پرداخت ها ، در تلاش برای رفع این ناکارآمدی است که ریپل قصد دارد این مشکلات را پایان داده و بخش بزرگی از انتقالات پول را انجام دهد
هدف ریپل از بین بردن بانک ها نیست بلکه این است که خدمات را بهتر کند و انتقال بین المللی را سریع تر،ارزان تر وو غیرمتمرکزکند.در حقیقت او قصد دارد به نسخه غیرمتمرکز شبکه ای مانند سوئیفت تبدیل شود.
سازندگان ریپل مسائلی مانند زمان لازم برای انجام تراکنش و هزینه برق را یکی از مشکلات اصلی بیت کوین و ارزهای مشابه آن می دانند و همین امر موجب شد تا شبکه اختصاصی ریپل را راه اندازی کنند همچنین آن ها مدعی هستند این شبکه مزایای بیشتری نسبت به سایر ارزها دارد و سرعت پرداخت های XRP بین 3 تا 5 ثانیه به طول می انجامد.
البته رقیبان سرسختی پیش روی خود دارد که مهم ترینشان سوئیفت است،مزیت ریپل نسبت به سوئیفت،توزیع شده بودن و سرعت بالای تراکنش هاست. اتریوم ،کاردانو،پولکادات و استلار را نیز می توان از رقیبان ریپل در نظر داشت.
بانک ها و ارئه دهندگان پرداخت که از سیستم ریپل استفاده می کنند:
American express
bank of America
HSBC
Barclays
royal bank of Scotland
Santander UniCredit
نحوه کار ریپل و الگوریتم اجماع آن
برخلاف بیت کوین و اتریوم، ریپل بدون استفاده از فناوری بلاک چین امنیت شبکه خود را تامین می کند در واقع او با الگوریتم مخصوص خود به نام “الگوریتم اجماع پروتکل” (Ripple (RPCA)) معاملات شبکه را کنترل می کند.
کلمه «اجماع» به این معنی است که اگر هر نود با همتایان خود توافق داشته باشد مشکلی به وجود نخواهد آمد. برای درک بهتر این موضوع زمانهای قدیم را تصور کنید که یک شهر دارای صد پیرمرد خردمند است. این شهر برای تصمیمگیری به تأیید همه آن خردمندان احتیاج دارد. وقتی همه موافق باشند، میتوانید جنگ را شروع کنید، جنگ را خاتمه دهید، مالیات را افزایش دهید، المپیک را فراخوانی کنید و غیره؛ اما اگر حتی یکی از آنها مخالف باشد؛ تا وقتی که بفهمید مشکل آن چیست، هیچ اتفاقی نمیافتد.
بلاک چین ریپل از طریق دفتر کل خود، XRP Ledger، سابقهای تغییرناپذیر از تراکنشها را حفظ میکند
XRPL همچنین مسئول ثبت دادههای تراکنش مانند موجودیها، حسابها و نقل و انتقالات است و از نظر رمزنگاری با جفت کلید (کلیدهای خصوصی و عمومی) ایمن میشود. دارندگان کلید خصوصی تنها کسانی هستند که میتوانند تراکنشها را تایید کنند. تراکنشهای XRP در چند ثانیه تسویه میشوند، و امکان پرداخت به ارز محلی را برای هر دو طرف فراهم میکند و به مؤسسات اجازه میدهد تا بین ارزها پل بزنند.
تراکنشها توسط شبکهای متشکل از 150+ ولیدیتور تایید میشوند که ممکن است در لیست نودهای منحصربهفرد ریپل پاداش دریافت کنند. لیست نودهای منحصربهفرد شامل 35 ولیدیتور است که ریپل شش مورد از آنها را اجرا میکند. ولیدیتورها باید بر روی مجموعهای از تراکنشها برای یک ورودی دفتر خاص بر اساس الگوریتم اجماع پروتکل ریپل (RPCA) توافق کنند. این شبکه مسئول اعتبارسنجی تمام تراکنشهای XRP، به طور متوسط، هر سه تا پنج ثانیه است. پس از تأیید اعتبار، تراکنشها مطابق با RPCA در دفتر کل ثبت میشوند و برای اطمینان از تغییرناپذیر بودن ورودی دادههای دفتر، به طور دائم بر روی بلاک چین مهر زمانی ثبت میشوند.
اجماع زمانی حاصل میشود که حداقل 80 درصد از نودهای ولیدیتور در مورد مشروعیت تراکنش توافق کنند و یک بلوک جدید به بلاک چین XRPL اضافه شود. همیشه ممکن است برخی از اعتبارسنجیها ناقص باشد، اما آنها هرگز نمیتوانند از 20٪ از کل تجاوز کنند. اگر تعداد از 20% بیشتر شود، شبکه به چالش کشیده میشود و از کار میافتد.
تاریخچه ریپل
در سال 2004 درست چهار سال قبل از پیدایش بیت کوین،رایان فوجر شرکت ریپل را تاسیس نمود که ایده اصلی آن ایجاد یک شبکه همتا به همتا برای انتقال پول از یک نقطه به نقطه دیگر جهان بود که همه کاربران اینترنت می توانستند از آن استفاده کنند.
ایده اصلی ریپل پی در سایت قدیمی آن اینگونه بیان شده است
ریپلپی یک سرویس مالی است که به شما این امکان را میدهد تا با دوستان، خانواده و همکاران خود، ارتباطات اعتباری و مالی خود را گسترش دهید و با ارزهای سنتی و آنلاین، از پرداختهای امن بهرهمند شوید.
این ایده بسیار به ایده ریپل نزدیک است اما به دلیل مشکلات فنی ومدیریتی این شرکت موفق نبوده و تا سال 2011 توانست با تعداد کمی از شرکت ها قرارداد همکاری ببندد و کاربرانش به کمتر از 10 هزار نفر رسید.
در ماه می سال 2011، “جد مک کالب” (Jed McCaleb)، یکی از حامیان ابتدایی بیت کوین به تیم ریپل ملحق شد. مک کالب سابقه بسیار درخشانی در بیت کوین داشت. او در سال 2010، صرافی مشهور “ام تی گاکس” (Mt Gox) را پایهگذاری کرده بود و در جامعه بیت کوین مشارکت زیادی داشت. جد مکالب فوجر را قانع کرد که کنترل شرکت را به او و تیمش بسپارد.
در سال 2012، مک کالب، “کریس لارسن “(Chris Larsen) را استخدام کرد و وی تا به امروز مدیریت اجرایی این شرکت را بر عهده دارد. در وب سایت فعلی ریپل از لارسن بهعنوان یکی از بنیانگذاران ریپل یاد شده است. کریس لارسن هم یکی از افراد بسیار با سابقه در زمینه فناوری محسوب میشد.
با پیوستن لارسن به تیم، دوران جدیدی در تاریخ ریپل شروع شد که با عنوان اوپن کوین (Opencoin) از آن نام برده میشود. اوپن کوین اولین تغییر نام از سه تغییر نامی است که شرکت تابهحال تجربه کرده است.
در اکتبر سال 2012، جسی پاول، بنیانگذار و مدیرعامل صرافی کراکن (Kraken)، که یکی از دوستان صمیمی مک کالب نیز بود، در ریپل سرمایهگذاری کرد. این سرمایهگذاری ارزشی معادل دویست هزار دلار داشت.” راجر ور (Roger Ver)، از خالقان بیت کوین کش هم بهعنوان یکی از اولین سرمایهگذاران ریپل شناخته میشود.
ریپل توکنهای خود را با عنوان XRP در ژانویه سال 2013 معرفی کرد. طبق ادعای شرکت، بهمانند بیت کوین، XRP نیز بر پایه یک زنجیره عمومی و امضاهای رمزنگاریشده ایجاد شده است. از همین رو به یک شبکه اولیه که بر پایه اعتمادسازی بنا شده یا هرگونه درگاهی نیاز ندارد. XRP میتواند بهصورت مستقیم از یک کاربر به کاربر دیگر منتقل شود و انتقال آنها نیازی به درگاه نداشته و بدون خطراتی که طرفین تراکنش را تهدید میکند، انجام میشود.
اختلافات جد مک کالب با اعضای شرکت و مخالفت او با رویکردهای اتخاذشده توسط کریس لارسن باعث شد تا او در سال 2014 از تیم ریپل جدا شود. جد مکالب معتقد است که هدف ریپل در سال 2014 به یکباره تغییر کرده و این چیزی نبوده که او میخواسته. او کمی بعد به تیم استلار (stellar.org) پیوست و هماکنون یکی از بنیانگذاران استلار است.
از سال 2014 تا 2018، ریپل بهشدت رشد کرد. در ابتدا و در سال 2014 قیمت ارز دیجیتال XRP بیش چند صد درصد افزایش یافت و با عبور از لایت کوین (آن زمان اتریوم عرضه نشده بود) به رتبه دوم بازار رسید
ریپل طی چهار سال توانست با بیش از 100 بانک و شرکت مالی بزرگ قرارداد همکاری ببندد و مجوزهای زیادی از دولت ایالات متحده آمریکا کسب کند. اوایل سال 2018 دوران اوج ریپل بود که ارزش کل آن به بیش از 100 میلیارد دلار رسید. کاری که کمتر شرکتی در آمریکا توانسته بود طی این مدت کم انجام دهد.
در حال حاضر براد گارلینک هاوس (Brad Garlinghouse) سمت مدیرعاملی ریپل را بر عهده دارد و کریس لارسن بهعنوان عضو ارشد هئیت مدیره ریپل فعالیت میکند. تیم رپیل متشکل از بزرگترین کارشناسان حوزه فناوری و بازاریابی است که در شرکتهای غولپیکری مثل فیسبوک، یاهو و گوگل سابقه فعالیت دارند.
مزایا و معایب ریپل
مزایا
تسویه سریع : تایید تراکنشها فوقالعاده سریع هستند. معمولاً بین چهار تا پنج ثانیه طول میکشند – در مقایسه با روزهایی که ممکن است بانکها برای تکمیل یک انتقال یا دقیقهها یا ساعتهایی که برای تأیید تراکنشهای بیتکوین طول میکشد.
کارمزدهای بسیار پایین : هزینه تکمیل تراکنش در شبکه ریپل فقط 0.00001 XRP است که کسری کوچک از یک پنی با نرخهای فعلی است.
شبکه تبادل همهکاره : شبکه ریپل نه تنها تراکنشها را با استفاده از XRP پردازش میکند بلکه میتوان از آن برای سایر ارزهای فیات و ارزهای دیجیتال نیز استفاده کرد.
کاربردی بودن : شرکتهای بزرگ نیز میتوانند از ریپل به عنوان پلتفرم تراکنش استفاده کنند. Santander و Bank of America جز مواردی هستند که از این شبکه استفاده میکنند و نشان میدهد که این شبکه در حال حاضر پذیرش بیشتری در بازار نهادی نسبت به اکثر ارزهای دیجیتال دارد.
ارزش ریپل هنگامی افزایش مییابد که بانکهای بیشتری مشتاق همکاری و ارائه خدمات ریپل به کاربران خود باشند. بنابراین اگر بنیانگذاران بتوانند روند رو به رشد و قابل قبول پروژه را حفظ کنند، آینده روشنی خواهند داشت.
تورم بسیار کم : در واقع هیچگونه اقدامی به عنوان فرایند استخراج در شبکه صورت نمیگیرد و توکنها بدون استخراج به کاربران عرضه میشوند.
معایب
متمرکز بودن: یکی از دلایلی که رمزارزها محبوب شدند این است که آنها غیرمتمرکز بودند و کنترل را از بانکها و دولتهای بزرگ سلب کردند. اما ریپل کاملا متمرکز است، بنیانگذاران ریپل میزان عرضه را کنترل و مدیریت میکنند، بسیاری از تحلیلگران خرید ریپل را شبیه به باز کردن حسابهای بانکی میدانند. طبق تحقیقات صورت گرفته بیش از ۶۱ درصد سهام به خود بنیانگذاران ریپل تعلق دارد، بنابراین میتوان گفت که کنترل کل بازار در دست آنها است و بهراحتی میتوانند از این موضوع سوء استفاده کنند.
حجم زیاد عرضهی از پیش استخراج شده : اگرچه بیشتر عرضه XRP در گردش نیست، ممکن است مقادیر زیادی در زمانهای نامناسب آزاد شوند که میتواند بر ارزش XRP تأثیر بگذارد.
طراحی به صورت شبکه آزاد : ریپل بهصورت یک شبکه آزاد طراحی شده است، بنابراین هر کاربر میتواند کدهای شبکه را تغییر دهد. تحلیلگران از این موضوع به عنوان یک نکته منفی یاد میکنند و معتقدند که احتمال هک شدن شبکههای آزاد در مقایسه با سایر گزینهها بیشتر است.
محصولات شرکت ریپل
در حال حاضر شرکت ریپل سه محصول اصلی برای بانکها و مؤسسات مالی دارد که عبارتاند از:
ایکس کارنت (xCurrent)
ایکس رپید (xRapid)
ایکس ویا (xVia)
اینها در حال حاضر سه محصول اصلی این شرکت هستند که تحت عنوان یک نام جامع به نام ریپلنت (RippleNet) قرار دارند.
ریپل نت (RippleNet) چیست؟
ریپل نت شبکهای از ارائهدهندگان پرداخت سازمانی مانند بانکها و شرکتهای خدمات پولی است که از راهحلهای توسعه یافته استفاده میکند تا فرآیند انتقال پول را در سراسر جهان امکانپذیر کند؛ به عنوان مثال آقای جونز از نیویورک یک جعبه شکلات دارد که نیازی به آن ندارد. او میخواهد یک بازی بیس بال ببیند اما بلیط ندارد. خانم اسمیت از لس آنجلس که تمبر نادری دارد دوست دارد آن را با یک جعبه شکلات تعویض کند. سرانجام آقای براون که در آلاسکا زندگی میکند، به دنبال یک تمبر نادر است و بلیط یک بازی بیس بال در نیویورک را دارد. در سیستم کنونی ما این افراد احتمالاً هرگز یکدیگر را پیدا نخواهند کرد و با اشیای با ارزشی که برای آنها بدون استفاده است باقی خواهند ماند؛ اما در دنیای ریپل این افراد میتوانند بگویند «سلام؛ من شکلات دارم که میخواهم آن را با توپ بیسبال معاوضه کنم» در این حالت سیستم به دنبال کوتاهترین و ارزانترین ترکیب برای تحقق درخواست این افراد خواهد بود.
این پلتفرم امکان پرداخت با هر ارز، از جمله بیت کوین را دارد و حداقل معامله داخلی آن 0.00001 دلار است. بله درست میبینید پس از رقم اعشار تعداد زیادی صفر وجود دارد.
ایکس کارنت (xCurrent) چیست؟
ایکس کارنت بستری برای بانکها و موسسات مالی برای انجام پرداختهای برون مرزی است. این محصول ریپل بر روی یک دفتر کل توزیع شده به نام “اینترلجر” (Interledger) کار میکند. این دفتر کل توزیع شده به وسیله ریپل ساخته شده است اما به دست این شرکت کنترل نمیشود و کنترل آن به دست موسسه غیرانتفاعی “کنسرسیوم” (W3C) است که استانداردهای بینالمللی سراسری وب را تعیین کرده و کنترل مینماید.
هدف ایکس کارنت ایجاد توانایی برای انجام پرداختها و تراکنشهای سریع و آنی است که با همه ارزها نه فقط با ارزهای دیجیتال صورت گیرند.
ایکس کارنت با فراهمکردن نقدینگی کافی از ارزهای گوناگون و فراهمکردن یک پیامرسان مالی غیرمتمرکز، به بانکها این امکان را میدهد که بدون نگرانی با یکدیگر به تعامل مالی بپردازند. بهعنوان مثال یک بانک میتواند با ایکس کارنت دلار ارسال کند و بانک گیرنده، معادل همان مقدار دلار را بهصورت یورو دریافت کند.
اکثر شرکتهای همکار ریپل در حال حاضر فقط از ایکس کارنت استفاده میکنند. در ایکس کارنت لزوماً نیازی به استفاده از ارز دیجیتال XRP نیست.
ایکس رپید (xRapid) چیست؟
ایکس رپید محصولی برای حل مشکلات نقدینگی در انجام معاملات بین بانکی است که به صورت مستقیم از XRP استفاده میکند. این محصول ریپل پول فیات را به XRP تبدیل کرده و بعد از انتقال آن را به پول مورد نیاز در بانک مقصد تبدیل میکند. در این روش بانک مبدا برای ارتباط با بانک مقصد نیازی به استفاده از یک بانک واسط یا تامین کننده نقدینگی نخواهد داشت؛
به عنوان مثال اگر یک شرکت در ایران از یک شرکت در ژاپن مواد اولیه خریداری کند، تراکنش بر روی سیستم ایکس رپید به این صورت خواهد بود که:
ایکس رپید با ریال شرکتی که در ایران است اقدام به خرید XRP کرده و پس از انتقال، آن را به ین ژاپن تبدیل میکند تا به دست بانک مقصد برسد. الگوریتم این محصول طوری طراحی شده است که بهترین قیمت تبدیل ریال به ین و ین به ریال را پیدا کند. با این سیستم بانک ایرانی نیاز ندارد که در یک بانک کارگزار در ژاپن، ین ژاپن نگهداری کند؛ همچنین نیاز به یافتن یک تامین کننده نقدینگی برای تبدیل پولها نخواهد بود.
یکی از موانعی که بر سر راه گسترش ایکس رپید قرار دارد، بحث نقدینگی در ارز دیجیتال XRP است. برای اینکه این پلتفرم بتواند به اهداف خود برسد، باید در صرافیهای بسیار زیادی در سراسر دنیا لیست شود و به حجم معاملات قابلتوجهی دست یابد.
ایکس ویا (xVia) چیست؟
ایکس ویا یک واسط کاربر است که برای استفاده آسانتر از ایکس کارنت و ایکس رپید طراحی شده است و امکان برقراری ارتباط بین محصولات مختلف ریپل را با روشی ساده فراهم میکند. این محصول در سال 2018 طراحی شده و هماکنون در مرحله آزمایشی قرار دارد.
ارز دیجیتال XRP
ارز دیجیتال XRP یک دارایی دیجیتال است که توسط شرکت Ripple ساخته و عرضه شده است و برای نمایش انتقال مقادیر از طریق شبکهی ریپل استفاده میشود.
بهترین راه برای توصیف XRP این است که بگوییم این محصول به “کارت وحشی” (wild card) معروف است زیرا محصولی است که به هر ارز دیگری میتواند تبدیل شود. اگر می خواهید دلار را با یورو عوض کنید، بهتر است دلار را با دلار و یورو را با یورو مبادله کنید تا کارمزدها را به حداقل برسانید. وکارمزد معاملات در اینجا 0.00001 دلار است.
جالب است که بدانید پس از انجام معامله، مبلغ 0.00001 دلار از سیستم عامل «ناپدید میشود» و نمیتوان به هیچ طریقی آن را بازیابی کرد؛ بنابراین با هر معامله، جهان 0.00001 دلار فقیرتر میشود. این سیاست ریپل برای جلوگیری از حملات اسپمرها است.
ارز XRP استخراج نمیشود. تمام 100 میلیارد واحد آن در سال 2013 توسط شرکت ریپل صادر شد. در آن زمان، حدود 20 میلیارد واحد از تمام توکنها به بنیانگذاران این شرکت رسید و 80 درصد باقیمانده توسط شرکت در یک سپرده غیرمتمرکز نگهداری شد تا آرام آرام به بازار تزریق شود. هر ماه 1 میلیارد واحد XRP به بازار تزریق میشود.
ارز دیجیتال XRP روی یک دفتر کل توزیع شده به نام ایکسآرپی لجر (XRP Ledger) منتقل میشود. تراکنشهای این ارز دیجیتال توسط نودهایی که روی این دفتر کل قرار دارند، تأیید میشوند.
از مزیتهای XRP میتوان به سرعت تراکنشهای فوقالعاده بالا و کارمزدهای بهشدت پایین اشاره کرد. در حال حاضر تکمیلشدن هر تراکنش XRP فقط حدود 4 ثانیه طول میکشد و میتوان میلیونها دلار پول را فقط با چند دلار کارمزد انتقال داد.
نحوه استخراج یا ماین کردن ریپل (XRP)
ارز دیجیتال XRP اغلب متفاوت از هر ارز دیجیتال دیگری دیده میشود. برخی XRP را به هیچ وجه به عنوان یک کریپتو در نظر نمیگیرند، و دلیلش این است که پروتکل حاکمیتی دارد که به الگوریتم اثبات کار (PoW) یا اثبات سهام (PoS) نیاز ندارد. در عوض، از سیستم RPCA بدون تکیه بر استخراج برای اعتبارسنجی تراکنشها استفاده میکند. پروتکل ریپل تراکنشها را تأیید میکند و یکپارچگی شبکه را از طریق سیستمی از ولیدیتورهای قابل اعتماد حفظ میکند.
اگر کاربران بخواهند XRP را از طریق ماینینگ به دست آورند، باید ابتدا ارزهای دیجیتال دیگری مانند BTC یا اتر (ETH) را استخراج کنند، سپس کوین یا توکن استخراج شده را با XRP از طریق صرافی تعویض کنند. کاربران هنگام مشاهده توصیههایی در مورد نحوه استخراج XRP باید محتاط باشند، زیرا به احتمال زیاد آنها کلاهبرداری هستند.
آیا ریپل غیرمتمرکز است؟
بسیاری از منتقدان ریپل بر این عقیده هستند که این شرکت و ارز دیجیتال آن (XRP) غیرمتمرکز نیستند و نمیتوانند در دسته کرپتوکارنسیها قرار بگیرند. با این حال این شرکت مدعی است که تمرکز و کنترل خاصی بر روی محصولات خود ندارد و بهنوعی آن را اثبات هم کرده است.
بااینکه تعداد اعتبارسنجهای تراکنش(نودها ) Nodes در دفتر کل ریپل (XRP Ledger) بسیار کم است، اما هرکسی میتواند بهعنوان نود که در اجماع Ripple به آن سرور (Server) گفته میشود، فعالیت کند.
البته سرور شدن در ریپل یک سری شرایط خاص دارد؛ اما بههرحال هرکسی میتواند بهصورت مستقیم به دفتر کل متصل شود. اصل کار تأیید تراکنشها توسط نودهایی خاص که به Unique Node Lists شهرت دارند، انجام میپذیرد. زمانی که 80 درصد از نودهای اعتبارسنج، اعتبار یک تراکنش را پذیرفتند، تراکنش تأیید میشود.
ریپل بارها اعلام کرده است که بهدنبال افزایش تعداد نودهای اعتبارسنج است تا به تمرکززدایی بیشتر شبکه کمک کند. پروتکل XRP Ledger، متنباز و دارای یک سری قواعد خاص است که هرکس برای استفاده از آن باید قوانین را بپذیرد. بنابراین از نظر تئوری، در صورت نابود شدن شرکت ریپل، دفتر کل XRP Ledger و ارز دیجیتال XRP به کار خود ادامه میدهند.
با این حال، اگر شرکت Ripple از بین برود، قطعاً تاثیرات بسیار زیادی روی قیمت و کاربردپذیری XRP خواهد گذاشت.
با تمام این حرفها میتوان گفت که ریپل تقریباً یک شبکه نیمه متمرکز و غیرشفاف است و هنوز نمیتوان بهطور قطع غیرمتمرکز بودن آن را تأیید کرد. از سوی دیگر، شاید بتوان گفت که ریپل برای رسیدن به اهدافش خیلی نیاز به غیرمتمرکز بودن ندارد.
شکایت از ریپل و سقوط قیمت آن
در تاریخ 22 دسامبر 2020 میلادی مصادف با 2 دی ماه 1399 کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC)، علیه شرکت “ریپل لبز” (Ripple Labs) و آقای “کریستین لارسن” (Christian Larsen) که همبنیانگذار، مدیر اجرایی و مدیرعامل سابق این شرکت است، و همچنین “بردلی گارلینگهاوس” (Bradley Garlinghouse) که مدیرعامل فعلی ریپل لبز است، شکایت کرد. این شکایت بهخاطر ارائه اوراق بهادار ثبت نشده با ارزش 1.38 میلیارد دلار توسط شرکت ریپل، تنظیم شده بود.
به ادعای این کمیسیون، متهمان از سال 2013 میلادی بیش از 14.6 میلیارد واحد از ارز دیجیتال ریپل را که با علامت XRP شناخته میشود، به سرمایهگذاران آمریکایی و دیگر مناطق جهان فروختهاند.
کمسیون SEC ادعا کرد که XRP یک قرارداد سرمایهگذاری است و به همین دلیل با استناد به قوانین مربوط به اوراق بهادار آمریکا که در سال 1933 وضع شده، باید آن را جزو اوراق بهادار محسوب کرد. اما متهمان که XRP را به چشم اوراق بهادار نمیدیدند، به طبع آن، این دارایی را نزد SEC ثبت نکردند و همین موضوع باعث شد که SEC مدعی نقض قوانین مربوط به اوراق بهادار از جانب ریپل شود.
در 12 مارس 2022، قاضی ناحیه به ریپل اجازه داد تا با رد کردن پیشنهاد SEC، از دفاعیه اخطاری منصفانه استفاده کند. در نتیجه، ارز دیجیتال ریپل این فرصت را دارد که به این دلیل استدلال کند که این SEC بود که در اطلاعرسانی به ریپل در مورد اینکه چگونه فروش XRP میتواند قوانین از پیش تعیین شده را نقض کند، ناکام ماند. در 12 جولای 2023، در یک پیشرفت بزرگ برای ریپل، دادگاه منطقهای ایالات متحده درخواست SEC برای خودداری از انتشار اسناد مربوط به سخنرانی هینمن در سال 2018 را رد کرد.
سرانجام “ریپل لبز” (Ripple Labs)، شرکت پروتکل پرداخت مبتنی بر بلاک چین، در نبرد حقوقی علیه کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده (SEC) پیروز شد. در 13 ژانویه 2023، در پروندهای که از سال 2020 علیه شرکت ریپل باز شده بود، قاضی آنالیسا تورس از دادگاه منطقهای ایالاتمتحده، با صدور حکمی اعلام کرد که توکن XRP یک اوراق قرضه نیست!
گفتنی است که با انتشار این خبر، توکن XRP شاهد یک افزایش قیمت ناگهانی بود. طبق گزارشات CoinGecko، ارزش توکن در عرض چند دقیقه از 0.45 دلار به 0.61 دلار رسید و بیش از 25 درصد رشد را تجربه کرد.
کیف پولهای ریپل
کیف پول لجر (Ledger)
کیف پول لجر با اختلاف یکی از بهترین و امنترین کیف پولهای ریپل است که کاربران میتوانند با خیال راحت رمز ارز ریپل خود را در آن ذخیره کنند. لجر کیف پول سختافزاری است که تقریبا از تمامی ارزهای دیجیتال حاضر در بازار پشتیبانی میکند.
کیف پول توست (Toast Wallet)
کیف پول توست یک کیف پول منبع باز یا متن باز است که استفاده از آن برای تمامی افراد ساده و راحت است. یکی از مزایای این کیف پول این است که به طور مستقیم کلیدها را بر روی دستگاه کاربر ذخیره میکند. در این صورت کاربر میتواند در هر لحظه کلیدهای خصوصی خود را چک کند.
کیف پول کوینومی (Coinomi)
کیف پول کوینومی علاوه بر ریپل بیش از ۱۲۵ ارز دیجیتال متفاوت را به همراه هزاران توکن پشتیبانی میکند؛ یعنی توکن ارزهای دیجیتالی را که بلاک چین اختصاصی ندارند و بر روی شبکههای دیگر مانند اتریوم قرار میگیرند. کوینومی بر روی سیستم عاملهای اندروید، آی او اس، ویندوز، لینوکس و مک به سادگی قابل نصب هستند.
کیف پول اتمیک (Atomic)
اتمیک نیز مانند همتایان خود لجر و کوینومی چند ارزی بوده و قابلیت پشتیبانی ارزهای دیجیتال گوناگون را دارد. این کیف پول از دو نوع دستکتاپ و موبایلی است.
جمع بندی
ارز XRP که یکی از محصولات شرکت ریپل لبز می باشد با هدف آسان کردن جابه جایی پئل در سراسر جهان پا به میدان گذاشته است.
با گذشت زمان و پیشرفت های فناوری ، تعداد موسسات و بانک هایی که از این شبکه برای جابجایی و نقل و انتقالات استفاده می کنند رو به افزایش خواهد بود و شناخته تر شدن این ارز باعث افزایش محبوبیت آن و در نهایت افزایش قیمت آن خواهد بود.