ارز سولانا چیست؟
- شقایق یوسفی
- معرفی ارزها
- آبان 5, 1403
ارزهای دیجیتال سرآغاز یک دوره کاملاً جدید برای تحول و دگرگونی امور مالی و فناوریهای دیجیتال بودهاند.
اما زمان طولانی تأیید تراکنشها در شبکه بیت کوین و کارمزد بالای شبکه اتریوم همواره بهعنوان نقاط ضعف فناوری بلاک چین نام برده شدهاند؛ به همین دلیل کاربران و سرمایهگذاران منتظر یک بلاک چین هستند که برای همیشه این مشکلات را حل کند.
سولانا (Solana) شبکه بلاک چینی فراگیر با هدف ارائه سرعت بالا، هزینه کم و امکانات گسترده برای اجرای اپلیکیشنهای دیجیتال و قراردادهای هوشمند است.
در حال حاضر صدها پروژه روی سولانا کار میکنند و مقیاسپذیری بالای آن به این معناست که باید منتظر صدها پروژه دیگر هم باشیم.
سولانا چیست؟
شبکه سولانا (Solana) یک پروژه متن باز است که بلاک چین لایه اول غیرمتمرکز، امن، مقیاسپذیر و سریع دارد. این شبکه با هدف تبدیلشدن به بستری برای اپلیکیشنهای غیرمتمرکز (Dapp) ایجاد شد و در حال حاضر یکی از رقبای اصلی اتریوم به حساب میآید-در واقع، اغلب از آن به عنوان «قاتل اتریوم» یاد میشود
سولانا مانند اتریوم از قراردادهای هوشمند پشتیبانی میکند؛ اما با این تفاوت که توان عملیاتی بیشتری دارد و هزینه آن کمتر است و در یک کلام، مقیاسپذیرتر است.
این بلاک چین از مکانیزم اجماع اثبات تاریخ (Proof-of-History) استفاده میکند که مهرهای زمانی را برای تعریف بلاک بعدی در زنجیره سولانا به کار میگیرد.
انجام تراکنشها در Solana کمتر از 1 ثانیه طول میکشد؛ یعنی سولانا برای تمام کاربران سریع است. کارمزد بسیار کم تراکنشها در این شبکه و پشتیبانی از قراردادهای هوشمند پیچیده هم بیانگر آن است که سولانا همان چیزی است که توسعهدهندگان میخواهند.
سولانا از نظر تئوری میتواند بیش از 710,000 تراکنش در ثانیه (TPS) را بدون نیاز به هیچ راهحل مقیاسپذیری پردازش کند.
یعنی سولانا علاوه بر بلاک چینهای دیگر، غولهای حوزه پرداخت مثل پیپل و مسترکارت را هم تهدید میکند. از آنجا که این اکوسیستم از قراردادهای هوشمند پشتیبانی میکند، میتواند میزبان انواع اپلیکیشنهای غیرمتمرکز، از NFT ها گرفته تا صرافیهای غیرمتمرکز و بازارسازهای خودکار باشد.
بیشتر از یک دهه از راهاندازی شبکه بیت کوین میگذرد. در آن زمان بیت کوین یک مشکل اساسی را حل کرد و آغازکننده راهی بود که در آن دیگر نیازی به یک نهاد متمرکز (مثل ویزا و پیپل) برای تأیید و پردازش تراکنشها نبود؛ یعنی هرکسی از هرجای دنیا میتوانست بدون نیاز به اعتماد به واسطه، به افراد دیگر پول ارسال کند.
کُندی استفاده از شبکههایی مثل بیت کوین باعث ظهور فناوریهای تازهای شد. چند سال بعد اتریوم کار خود را با ظرفیت حدود 15 تراکنش برای ثانیه آغاز کرد ولی با گذشت زمان این عدد هم کافی نبود.
حالا با ظهور سولانا و پلتفرمهای مشابه، ظرفیت پردازش بلاک چینها بسیار بالاتر رفته و افراد میتوانند در عین بهرهمندی از ویژگی غیرمتمرکزبودن، با سرعتی زیاد تعاملات مالی خود را انجام دهند.
تاریخچه و بنیانگذاران سولانا
آناتولی یاکوونکو (Anatoly Yakovenko) سال 2017 کار روی این پروژه را آغاز کرد،او باتجربه خود به عنوان مهندس نرمافزار و کار در الگوریتمهای فشردهسازی، با همکاری گرگ فیتزجرالد (Greg Fitzgerald) و استفن آکریج (Stephen Akridge) که پیشتر با آنها در کوالکام (Qualcomm) کار میکرد، شرکتی را تأسیس کرد که امروز آن را به اسم سولانا لبز (Solana Labs) میشناسیم.
یاکوونکو با همکاری آکریج، فیتزجرالد و تیمی از متخصصان پیشین اپل و کوالکام پروژه لوم (Loom) را آغاز کردند. کمی بعد و از آن جهت که نمیخواستند نام پروژه آنها با لوم نتورک (Loom Network) که پروژه لایه دوم دیگری روی اتریوم است مشابه باشد، آن را تغییر دادند و نام سولانا را برای آن انتخاب کردند.
در حال حاضر یاکوونکو بهعنوان همبنیانگذار و مدیرعامل سولانا لبز مشغول به کار است و اریک ویلیامز (Eric Williams)، بهعنوان یکی دیگر از همبنیانگذاران پروژه، مدیر ارشد بخش علمی سولانا لبز است. گرگ فیتزجرالد و راج گوکال (Raj Gokal)، دیگر همبنیانگذاران پروژه، بهترتیب در سمت مدیر ارشد بخش فناوری و مدیر ارشد عملیات فعالیت میکنند.
هدف بنیانگذاران این بلاک چین جدید توسعه یک پروتکل رمزنگاری بدون نیاز به اعتماد و توزیع شده با مقیاسپذیری بهتر بود. در حال حاضر، این تیم شامل متخصصان باتجربه از سازمانهای بزرگی مانند اپل، گوگل، اینتل، دراپ باکس، مایکروسافت، توییتر، کوالکام و بسیاری دیگر است. علاوهبراین، عملکرد قابل قبول بلاک چین سولانا سرمایهگذاران زیادی مانند Multicoin Capital، Abstract Ventures، Foundation Capital و بسیاری دیگر را به خود جلب کرده است.
تیم سولانا در طول برنامههای تأمین بودجه سهماهه خود، چیزی در حدود 20 میلیون دلار از طریق فروش محدود توکنهای خود سرمایه جذب کرد.
این شبکه ماه مارس سال 2020 نسخه بتای شبکه اصلی خود را راهاندازی کرد و کمی بعد موفق شد در طول مزایده عمومی خود در پلتفرم کوین لیست (CoinList) 1.76 میلیون دلار دیگر سرمایه جذب کند.
سولانا چگونه کار میکند؟
بلاکها اسکلت هر بلاک چین هستند. با قرارگرفتن تراکنشها و اطلاعات آنها در بلاکها، زنجیرهای تشکیل میشود که بلاک چین نام دارد. در واقع بلاکها مثل تکههای پازل هستند که در نهایت تصویری کلی به نام بلاک چین را میسازند
در سولانا هر بلاک، اسلات (Slot) نام دارد و اعتبارسنجی خاص به نام لیدر (Leader) آنها را میسازد. هر اعتبارسنج در این شبکه عضوی از خوشه (Cluster) شبکه است. در این شبکه، هر خوشه تنها یک اعتبارسنج دارد و وظیفه آن اضافهکردن بلاکها یا همان اسلاتها به دفتر کل بلاک چین است.
این بلاک چین برای افزایش سرعت و بهرهوری از اثبات تاریخچه (Proof of History) استفاده میکند. اثبات تاریخچه این امکان را برای کاربران فراهم میکند تا با ایجاد سلسلهای از سوابق، از آنها بهعنوان تأییدی برای تعیین تاریخ دقیق رخدادها استفاده کنند. استفاده از چنین مکانیسمی سبب میشود که شبکه سولانا سریع و سبک باشد؛ چراکه دیگر نیازی به صرف زمان برای اجماع بر سر برچسبهای زمانی نیست.
اثبات تاریخچه در واقع یک مرجع سراسری در شبکه Solana برای ثبت زمان است. هدف اصلی این فناوری برقراری امنیت شبکه بدون فداکردن سرعت است.
تمام تراکنشها و رخدادهای شبکه با تابع هش SHA256 هش میشوند. با استفاده از این تابع، خروجی منحصربهفرد بوده و حدسزدن آن تقریباً غیرممکن است. پس از هششدن، هر خروجی بهعنوان ورودی هش بعدی مورد استفاده قرار میگیرد.
این روند باعث ایجاد یک زنجیره ناگسستنی از تراکنشهای هششده میشود. بهعبارت دیگر، یک اعتبارسنج (Validator) میتواند بدون آنکه نیازی به برچسبهای زمانی (Timestamp) معمول داشته باشد، تراکنش و رویدادها را به یک بلاک اضافه کند. از سوی دیگر، روند هشکردن زمانی مشخص دارد و از همین رو اعتبارسنجها میتوانند بهراحتی بررسی کنند که چقدر زمان سپری شده است.
بهبیان ساده، هر نود در سولانا یک ساعت برای خودش دارد و این یعنی دیگر مثل شبکه بیت کوین نیازی نیست تمام نودها برای یک تراکنش اجماع کنند.
این موضوع باعث ایجاد معیاری میشود که نسبی نیست و برای تمام مشترکان شبکه واضح و عینی است. به همین دلیل سرعت بلاک چین سولانا نسبت به بلاک چینهای مبتنی بر اثبات سهام یا اثبات کار بسیار بیشتر است و این شبکه میتواند در هر ثانیه 50 هزار تراکنش را پردازش کند. برای درک بهتر این موضوع آن را با ظرفیت تأیید تراکنش در بیت کوین مقایسه کنید که 5 تا 7 تراکنش در ثانیه است.
برخلاف بیت کوین که در آن برچسبهای زمانی به ساعت محلی ماینر وابسته است، در سولانا چنین وابستگیای وجود ندارد؛ چراکه اثبات تاریخچه این نیاز را برطرف کرده و مفهوم زمان در قالب یک اصل سراسری توسط شبکه تعیین میشود.
با وجود تمام مزایای اثبات تاریخچه، این فناوری دارای معایبی است. مثلاً، تبدیلشدن به یک اعتبارسنج در Solana نیاز به سختافزاری نسبتاً قدرتمند دارد و اگر شما این ملزومات را نداشته باشید، نمیتوانید اعتبارسنج این شبکه باشید. از سوی دیگر، اثبات تاریخچه باعث متمرکزتر شدن سولانا میشود؛ چراکه دیگر مثل شبکههای اثبات سهام معمولی، هر کسی نمیتواند بهعنوان اعتبارسنج فعالیت کند.
مشکل دیگری که در این میان به وجود میآید، حجم بالای تراکنشهاست. همان طور که گفتیم، سرعت انجام تراکنشها در این شبکه بالاست. با فرض این که هر تراکنش 250 کیلوبایت باشد و در هر ثانیه 50 هزار تراکنش تأیید شود، هر سال 40 پتابایت داده روی بلاک چین ذخیره خواهد شد. حجمی که شاید ذخیره آن برای هر کسی مقدور نباشد.
ویژگیهای مهم سولانا
بهطور کلی سولانا هشت ویژگی مهم و اساسی دارد که عبارتاند از:
- اثبات تاریخچه (Proof of History)
تقریباً در تمام شبکههای توزیعشده، بزرگترین چالش پیش رو آن است که نودها نمیتوانند به برچسبهای زمانی که از نودهای دیگر دریافت میکنند، اعتماد کنند؛ چراکه این برچسبها را گاهی خودِ نودها به بلاکها اضافه میکنند یا از روی ساعت سختافزار آنها به بلاکها افزوده میشود.
سولانا با ارائه مدل اثبات تاریخچه در صدد حل این مشکل برآمده است. اثبات تاریخچه در واقع یک منبع امن و رمزنگاریشده است که یک مرجع سراسری در شبکه برای زمان ایجاد میکند. اثبات تاریخچه در واقع یک تابع تأخیر قابلتأیید (Verifiable Delay Function) با بسامد بالاست. در این نوع از توابع، مراحل مشخصی نیاز است تا اعتبار خروجی تأیید شود؛ اما هر کسی میتواند اعتبار خروجی را بهسادگی تأیید کند.
اثبات تاریخچه به نودها این امکان را میدهد که بدون هماهنگی با دیگر اعضای شبکه، بلاک بعدی را بسازند. در این روند دیگر خبری از اعتماد به برچسبهای زمانی است. در نتیجه استفاده از اثبات تاریخچه، سرعت تأیید تراکنشها تا حد چشمگیری افزایش پیدا میکند
- تحمل خطای بیزانس تاور (Byzantium Failure Tolerance Tower)
این مکانیزم با استفاده از اثبات تاریخچه، که خود ساعت سراسری شبکه است، کار میکند. با بهرهگیری از این تحمل خطا، اجماع بدون نیاز به تبادل حجم بالایی از پردازش حاصل میشود و تأیید تراکنشها با سرعت بسیار بیشتری انجام میگیرد.
پیش از این که دفتر کل سولانا به وضعیت نهایی و قطعی برسد، اعتبارسنجها روی این مسئله که کدام دفتر کل معتبر است، رأیگیری میکنند. پس از رأیگیری، امکان انجام دوباره آن ممکن نیست.
- توربین (Turbine)
زمانی که یک بلاک در شبکه مخابره میشود، توربین آن را به بستههای کوچک تقسیمبندی میکند؛ بهعبارت دیگر، این شبکه چالش پهنای باند را با استفاده از تقسیمکردن دادهها به بستههای کوچک حل کرده است.
- گالف استریم (Gulf Stream)
سولانا بهدلیل تسهیل پردازشهای لازم برای تأیید بلاکها به ظرفیت 50 هزار تراکنش در ثانیه رسیده است. در این بلاک چین، نودها دارای یک سردسته به نام لیدر (Leader) هستند و تمام اعتبارسنجها ترتیب لیدرها را میدانند؛ یعنی آنها میدانند که لیدر فعلی و لیدرهای بعدی چه کسانی هستند. به این وسیله، اعتبارسنجها پیش از موعد، تراکنشها را به لیدر میفرستند و از این طریق لیدر هم میتواند زودتر تراکنشها را اجرا کند که خود باعث کاهش زمان تأیید تراکنشها میشود.
گالف استریم در سولانا نقشی مشابه ممپول (Mempool) یا استخر تراکنشهای تأییدنشده را بازی میکند. این فناوری در واقع نسل جدید ممپولها در بلاک چین است.
- سیلول (Sealevel)
سولانا قابلیتی را به کاربران میدهد که میتوانند در یک زمان، بیش از یک قرارداد هوشمند را اجرا کنند. سیلول را میتوان نوعی ماشین مجازی توصیف کرد که تراکنشها را زمانبندی میکند اما آنها را در ماشین مجازی اجرا نمیکند.
- پایپ لاینینگ (Pipelining)
پایپ لاینینگ در واقع مجموعهای از عناصر مرتبط است که در آن خروجیِ یک داده، ورودی داده بعدی است. در سولانا، یک سری از بلاکها که اطلاعات تراکنشها را در خود دارند، بهسرعت اعتبارسنجی و به نودها مخابره میشوند. در واقع میتوان پایپ لاینینگ در سولانا را واحدی برای پردازش تراکنشها در نظر گرفت که اعتبارسنجی را بهینهسازی میکند. این بهینهسازی با تخصیص دادهها به سختافزارهای مختلف انجام میگیرد.
- کلاد بریک (Cloudbreak)
کلاد بریک قابلیتی است که به سولانا امکان مقیاسپذیربودن میدهد. کلادبریک یک ساختار داده ایجاد میکند که در آن تراکنشها با استفاده از تمام سختافزارهایی که وظیفه فهرستسازی دادهها را بر عهده دارند، پردازش میشوند.
با استفاده از کلادبریک، زمان ساخت بلاکها در سولانا به حداقل میرسد و از سوی دیگر، تراکنشها در سریعترین زمان ممکن تأیید میشوند.
- آرشیوکنندهها (Archivers)
شبکه سولانا به هر نود اجازه میدهد که بسته به فضای ذخیرهسازی سختافزاری خود، دادهها را در نودهای دیگر دریافت و ذخیره کنند. آرشیوکنندهها بسته به ظرفیت خود، دادههای خاصی را از اعتبارسنجها دریافت میکنند. این دادهها بهنوعی ذخیرهسازی میشوند که امکان دسترسی آن در شبکه وجود داشته باشد.
معایب سولانا
اگرچه بلاک چین سولانا میتواند با پروژههای بلاک چین پیشرفته رقابت کند، اما همچنان در برابر موضوع مهم «تمرکزگرایی» آسیبپذیر است؛ زیرا ولیدیتورهای زیادی در این شبکه وجود ندارد. هر کسی در شبکه میتواند به ولیدیتور سولانا تبدیل شود، اما انجام این کار دشوار است؛ زیرا به منابع محاسباتی زیادی نیاز دارد. علاوهبراین، پروتکل همچنان خود را به عنوان یک نسخه بتا از شبکه اصلی معرفی میکند، که وجود احتمالی باگها و خطاها را نفی نمیکند.
چه چیزی سولانا را منحصربهفرد میکند؟
باور عمومی بر این است که بلاک چینها به گونهای ساخته شدهاند که توسعهدهندگان را مجبور میکند یکی از جنبهها را به نفع دو جنبه دیگر قربانی کنند، زیرا آنها فقط میتوانند دو مورد از سه مزیت را در آن واحد ارائه دهند. بلاک چین سولانا مکانیزم اجماع ترکیبی را برای این مورد پیشنهاد کرده است. ترکیب نوآورانه PoS و PoH سولانا را به یک پروژه منحصربهفرد در صنعت بلاک چین تبدیل میکند.
به طور کلی، بلاک چینها بسته به تعداد تراکنشهایی که در ثانیه میتوانند پردازش کنند – هرچه مقیاسپذیری بیشتری داشته باشند، بهتر است. با این حال، در بلاک چینهای غیرمتمرکز، اختلاف زمانی و توان عملیاتی بالاتر، مقیاسپذیری را کاهش میدهد، به این معنی که نودهای بیشتری که تراکنشها و مهرهای زمانی را تأیید میکنند، زمان بیشتری را میطلبند.
به طور خلاصه، طراحی سولانا این مشکل را با انتخاب یک نود رهبر بر اساس مکانیسم اثبات سهام (PoS) که پیامها را بین نودها ترتیب میدهد، حل میکند؛ بنابراین، مزیتی برای شبکه سولانا به وجود میآید، بهطوریکه کاهش بار کاری باعث افزایش توان عملیاتی حتی بدون منبع زمانی متمرکز و دقیق میشود. همچنین سولانا با هشکردن خروجی یک تراکنش و استفاده از آن به عنوان ورودی تراکنش بعدی، زنجیرهای از تراکنشها را ایجاد میکند.
همینطور نرخ رشد قیمت سولانا نسبت به بیت کوین بیشتر است، حتی زمانی که بیت کوین ریزش شدید قیمتی را تجربه کرد، سولانا روند رو به رشدی را در پیش گرفته بود.
سولانا در مقابل اتریوم
سولانا و اتریوم دارای ویژگیهای مشترک هستند، اما تفاوتهای فاحشی نیز دارند. از نظر سرعت پردازش، سولانا میتواند پلتفرم قراردادهای هوشمند را به چالش بکشد، زیرا ظاهراً میتواند به سرعت بیش از 50,000 تراکنش بر ثانیه را پردازش کند. سولانا از الگوریتمهای اجماع متفاوتی برای جلوگیری از تأیید کند تراکنش استفاده میکند. این ویژگی سولانا را به یکی از سریعترین بلاک چینها در صنعت تبدیل میکند.
ارز دیجیتال SOL، توکن بومی شبکه سولانا
توکن بومی این شبکه سول (SOL) نام دارد. طبق اعلام سولانا، هر سال 8 درصد به تعداد توکنهای شبکه اضافه میشود. از سوی دیگر، طی هر سال، از این 8 درصد، 15 درصد در قالب نرخ کاهش تورم کسر میشود و این کاهش تا حدود 10 سال ادامه پیدا میکند. در نهایت پس از حدود 10 سال، تورم سالیانه سولانا به 1.5 درصد میرسد.
توکن SOL برای پرداخت همه ی هزینه های قراردادهای هوشمند و تراکنش ها مورد استفاده قرار می گیرد. توکن SOL قابلیت استیک شدن را دارد و به همین دلیل به امنیت شبکه کمک می کند. همچنین شخصی که اقدام به استیک کردن توکن کرده است، می تواند درصدی از تورم را به عنوان پاداش دریافت کند. این توکن همچنین برای استفاده در فرآیند حاکمیت روی زنجیره به کار می رود.
آیا میتوان سولانا را استخراج کرد؟
در حالی که نمیتوان سولانا را استخراج کرد، میتوانید به عنوان ولیدیتور یا به عنوان نماینده (Delegator)، پاداشهایی را از عملیات استیک کردن SOL کسب کنید. ولیدیتورها ستون فقرات شبکه سولانا هستند و وظیفه آنها پردازش تراکنشها و مشارکت در اجماع است. برای تبدیل شدن به یک ولیدیتور سولانا، باید یک سرور با قدرت بالا در یک مرکز داده راهاندازی کرده و تراکنشها را در شبکه سولانا تأیید کنید. این هم پرهزینه است و هم باید مهارتهای توسعه نرمافزاری داشته باشید.
چگونه سولانا را استیک کنیم؟
مانند همه شبکههای اثبات سهام، در شبکه سولانا میتوان توکن SOL را استیک کرد و از پاداش آن سود کسب کرد. همه دارندگان توکن SOL میتوانند بهجای نگهداری آن در کیف پول، آن را در یکی از استخرهای سهامگذاری استیک کنند و سود آن را دریافت کنند.
افراد میتوانند 6 تا 7 درصد پاداش استیکینگ سالانه را به سادگی با قفل کردن ارزهای دیجیتال SOL خود با ولیدیتورها کسب کند. با انجام این کار، به امنیت شبکه سولانا کمک میکنید و در جوایز استیکینگ که ولیدیتورها کسب میکنند، شریک میشوید.
- کیف پول Phantom را نصب کنید و ارز دیجیتال SOL را به آدرس مربوطه واریز کنید
- روی موجودی توکن سولانا در کیف پول خود کلیک کنید
- روی دکمه “Start earning SOL” کلیک کنید
- ولیدیتور و مقداری که در نظر دارید استیک کنید را انتخاب کنید
- روی “Stake” کلیک کنید!
کیف پول های مناسب ارز دیجیتال سولانا
علاوه بر کیف پول های سخت افزاری مانند کیف پول لجر و ترزور، کیف پول های موبایلی مانند تراست ولت، کیف پول اکسودوس (Exodus), Coin98 و Zelcore از توکن سولانا پشتیبانی می کند. همچنین کیف پول های تحت وب مانند Mathwallet، فانتوم (Phantom)، Solfare ،Sollet نیز از این توکن پشتیبانی می کند.
آموزش خرید سولانا
خرید و فروش سولانا، مانند خرید هر ارز دیجیتال دیگری چندان سخت نیست. تنها کافی است یک صرافی ارز دیجیتال پیدا کنید که سولانا را در فهرست ارزهای قابلمعامله خود داشته باشد. بهطور کلی دو راه برای خرید سولانا پیش روی شماست:
- خرید مستقیم سولانا از صرافیهای ایرانی با کارت بانکی
- خرید سولانا از صرافیهای خارجی
مشهورترین پروژههای اکوسیستم سولانا
- سروم (Serum): سروم یک صرافی غیرمتمرکز است که در آن معاملهگران میتوانند ارزهای خود را خریدوفروش کنند. تمام تعاملات در سروم بر بستر قراردادهای هوشمند انجام میگیرند.
- ریدیوم (Raydium): یک بازارساز خودکار (AMM) و یک تأمینکننده نقدینگی است که روی بلاک چین سولانا کار میکند. ریدیوم علاوه بر ارائه قابلیت معاملات ارزها، کشت سود و ایجاد استخرهای نقدینگی برای توکنهای SPL، امکاناتی هم برای راهاندازی پروژهها روی این شبکه در اختیار کاربران قرار میدهد.
- سولاریوم (Solarium): یک پیامرسان رمزنگاریشده است که روی بلاک چین سولانا فعالیت میکند.
- منگو مارکتس (Mango Markets): امکان استفاده از اهرمهایی تا ۵ برابر را در اختیار کاربران قرار میدهد. کارمزدهای نزدیک به صفر و سرعت بالا از جمله ویژگیهای این پلتفرم معاملاتی است. منگو مارکتس از استخرهای نقدینگی سولانا و سروم استفاده میکند؛ استفاده از این استخرها نگرانیها از بابت نقدینگی را به حداقل میرساند.
- اودیوس (Audius): یک پلتفرم غیرمتمرکز برای پخش موسیقی است. هدف اودیوس اعطای ابتکارعمل به تولیدکنندگان محتوا و هنرمندان است.
سخن آخر
سولانا با ارائه بستر بلاک چینی مبتنی بر فناوری پیشرفته، ارتقاء بهرهوری و سرعت اجرای قراردادهای هوشمند را به سطحی جدید میبرد. ساختار بلاک چین این پروتکل باعث میشود تا توسعهدهندگان و کاربران بتوانند از سرویسهای قدرتمند و بدون مشکلات بهرهمند شوند. همچنین، با توجه به هزینه کم و مقیاسپذیری بالا، سولانا به عنوان گزینهای جذاب برای اجرای اپلیکیشنهای دیجیتال پیچیده و تراکنشهای بلاک چین در دنیای امروزی ظاهر میشود.
توکن SOL، بهعنوان توکن بومی شبکه سولانا، کاربردهای مختلفی در شبکه دارد و کاربران میتوانند با سهامگذاری آنها، سود دریافت کنند. از جمله دیگر کاربردهای این توکن میتوان به پرداخت کارمزدها در شبکه سولانا اشاره کرد.