اصطلاحات مهم و رایج در بخش کیف پول ها
با ما همراه باشید تا در ادامه با اصطلاحات رایج کیف ارز دیجیتال بیشتر آشنا شوید
کیف پول (wallet)
کیف پول ارز دیجیتال یک برنامه یا نرمافزار کاربردی است که به شما امکان میدهد داراییهای دیجیتال خود را به صورت امن ذخیره و مدیریت کنید.
در دنیای رمز ارزها هر تراکنش و هر واحد ارز دیجیتال با یک کد مخصوص و منحصربهفرد شناخته میشود که کیف پول ها وظیفه نگهداری از این کدها را دارند. البته با توجه به اینکه خود کیف پول ها نیز به نوعی یک ابزار الکترونیکی محسوب شده و بایستی راهی برای تبادل ارزهای موجود در آنها وجود داشته باشد، دارای کد های اختصاصی هستند. در دنیای واقعی برای اینکه از کیف پول خود استفاده کنید، کافی است آن را از جیب خود خارج کرده و محتویان آن را خرج نمایید. در دنیای دیجیتال برای فراخوانی کیف پول خود و استفاده از آن نیاز به یک کد خواهید داشت که در همان شروع کار با کیف پول به شما داده می شود. با توجه به هدف از ذخیره و نوع دارایی، کیف پول های متفاوتی وجود دارد که کاربردهای ویژه خود را دارند.
آدرس کیف پول (adress)
هر کیف پول با استفاده از یک کد دستوری که معمولاً از مجموع های حروف و اعداد ساخته شده است، تشکیل می گردد که این کد همان آدرس کیف پول شما است. فراموش نکنید که اگر آدرس کیف پول خود را گم کنید، در واقع شما خود کیف را گم کرده اید.
کلید عمومی (public key)
کلید عمومی کلیدی است که از مجموعه از حروف و اعداد تشکیل شده و مشخص کننده کیف پول شما است. این کلید همانند شماره حساب بانکی شما است . هر کسی برای واریز پول به حساب شما نیاز به این شماره حساب دارد. کلید عمومی نیز همین نقش را در کیف پول الکترونیکی شما ایفا می نماید.
کلید خصوصی (private key)
کلید خصوصی مکمل کلید عمومی بوده و بهعنوان پسورد و رمز عبور ورود به آن نقش خود را ایفا می نماید. شما و یا هر کس دیگری برای نقلو انتقال دارایی ها شما از کیف پول الکترونیکی به کلید خصوصی نیاز خواهد داشت. در حفظ و نگهداری این کلید بسیار دقت داشته باشید.
کیف پول گرم (hot wallet)
کیف پول گر م یا هات ولت برای امور روزمره استفاده میشود. این کیف پول به اینترنت متصل است و قابلیت ارسال و دریافت ارز را به صورت آنلاین و لحظ های فراهم می کند.
این کیف پول ها یا به صورت نرم افزار های موبایلی و یا تحت ویندوز هستند و یا مانند یک سایت اینترنتی عمل می کنند. این کیف پول ها عملکرد بسیار ساده ای داشته و کاربران می توانند به راحتی از آنها برای نگهداری ارزهای دیجیتال استفاده نمایند. کیف پول شما در صرافی ها (مانند کیف پول نوبیتکس یا کوین بیس) از نوع هات ولت هستند؛ علاوه برآنها، تمامی برنامه های اندروید و آی او اس مانند کیف پول های تراست ولت، متا مسک و رابینهود نیز از همین نوع هستند.
کیف پول سرد (cold wallet)
کیف پول سرد یا کلد ولت به عنوان کیف پول آفلاین نیز شناخته میشود که ماهیت فیزیکی داشته و شبیه به یک USB به کامپیوتر شما وصل می شوند، این کیف پول برای ذخیره ارز به صورت بلند مدت طراحی شده و چون به اینترنت متصل نیست، به درد استفاده روزمره نمی خورد خوبی این کیف پول ها در امنیت بسیار بالای آنها است.کیف پول سرد در دو نوع کاغذی و سخت افزاری موجودند . البته به خاطر داشته باشید که با گم شدن خود کیف پول ممکن است تمام محتویات آن را نیز برای همیشه از دست بدهید.
امضا ( Signature)
هر کاربری برای تراکنش در شبکه ارزهای دیجیتال یک امضا نیاز دارد که همان کلید خصوصی است. شما با داشتن کلیدی خصوصی به عنوان مالک ارز دیجیتال موجود در کیف پول خود شناخته می شوید و می توانید از این امضا برای اثبات مالکیت خود استفاده نمایید.
کیف پول نرم افزاری (Software Wallet)
یکی از اصطلاحات رایج در ارزهای دیجیتال کیف پول نرم افزاری است که اصطلاحاً به کیف پول هایی اطلاق می شود که به صورت یک نرم افزار روی کامپیوتر و یا موبایل نصب شده و کلید خصوصی آنها در پرونده های الکترونیکی ذخیره می شود. کیف پول تراست والت، اتومیک، اکسدوس و .. ازجمله معروف ترین کیف پول های نرمافزاری محسوب می شوند.
کیف پول سخت افزاری (Hardware Wallet)
این نوع از کیف پولها، در واقع دستگاه های الکترونیکی کوچکی هستند که برای ذخیره آفلاین ارزهای دیجیتال طراحی شدهاند از امنیت بیشتری برخوردار بوده و استفاده از آنها نیز منوط به در اختیار داشتن سخت افزار مورد نظر است.اغلب این کیف ها داری دکمه های فیزیکی برای تایید تراکنش بوده و از یک صفحه نمایش نیز بهره مند هستند.
Ledger NanoX و Trezor Model T دو نمونه از این سخت افزارها به شمار می روند.
کیف پول کاغذی (Paper Wallet)
این کیف پول ها در واقع یک برگه کاغذ هستند که کلیدهای عمومی و خصوصی شما به صورت QR کد روی آنها نوشته شده است که با اسکن آنها می توانید دارایی های خود را مدیریت کنید .
این نوع از کیف پول ها را می توانید با ثبتنام در برخی از سایتها در دسترس داشته باشید. محافظت از رمز و کدها در این نوع کیف پول به صورت آفلاین است.
کیف پول موبایل
کیف پول هایی که برای سیستم عامل موبایل ساخته شده و قابل نصب روی موبایل های اندرویدی و یا iOS هستند، با عنوان کیف پول های موبایل شناخته می شوند.
کیف پول تحت وب
برخی از سایت ها نیز ارائه دهنده خدمات کیف پول هستند. این سایت ها از طریق اینترنت در دسترس بوده و هیچ نرم افزاری برای نصب روی گوشی یا دسکتاپ ندراند. ازاینرو به آنها کیف پول تحت وب اطلاق می شود.
کیف پول دسکتاپ
برخی از کیف پول ها نیز به صورت نرم افزاری روی دستکتاپ و لپتاپ نصب شده و مورد استفاده قرار می گیرند. این دست از والت ها نیز به همین دلیل کیف پول دسکتاپ نامیده می شوند.
کیف پول حضانتی (Custodial Wallet)
کیف پول حضانتی نوعی از کیف پول است که مدیریت کلید های خصوصی آن را یک شرکت، صرافی یا موسسه مالی بر عهده می گیرد و مراقبت و نگهداری از آن وظیفه شما نیست. کیف پول شما در صرافی های متمرکز از همین نوع است.
کیف پول غیر حضانتی (Non-Custodial Wallet)
کیف پول غیر حضانتی اختیار و کنترل کامل بر کلیدهای خصوصی را به عهده خود شما م یگذارد. هرچند امنیت این کیف پول ها بیشتر است اما مسئولیت سنگین تری را هم به دنبال دارند. کیف پول شما در صرافی های غیر متمرکز و برنامه هایی مانند تراست ولت از همین نوع است.
Seed Phrase
عبارت seed یا عبارت بذر که به عبارت بازیابی (recovery phrase) نیز شناخته می شود، دنباله ای از کلمات است که به عنوان یک رمز عبور یا بازیابی اطلاعات برای کلیدهای خصوصی به کار می رود. این عبارت برای حصول اطمینان از امکان بازیابی کیف پول استفاده می شود. به طور مثال اگر به صورت اتفاقی برنامه کیف پول شما از روی گوشی پاک شود یا تلفن همراهتان را گم کنید، با این عبارت می توانید دوباره به کیف پول خود دسترسی داشته باشید.
کیف پول چند امضایی (Multi-signature Wallet)
کیف پول های چند امضایی آنهایی هستند که برای تایید هر تراکنش به تایید چند کلید خصوصی نیاز دارند. هیچ یک از کلیدهای خصوصی به تنهایی نمی تواند یک تراکنش را انجام دهد و حتما باید تایید دیگر کلیدها نیز وجود داشته باشد. کیف پولهای چند امضایی اغلب برای حسابهای مشترک یا حساب های سازمانی استفاده می شوند تا امنیت انتقال ارز را تضمین کنند.