جک دورسی،موسس توییتر

جک دورسی،موسس توییتر

جک دورسی (Jack Dorsey)، بنیانگذار شرکت‌های توییتر و بلاک، یکی از بی‌سر و صداترین نوآوران حوزه تکنولوژی است.جک دورسی بنیانگذار توییتر در برهه‌ای رویای خیاط شدن را در سر می‌پروراند و شغل رویایی او در حال حاضر شهردار نیویورک است. وی تحصیل در دانشگاه نیویورک را ترک کرد و در نهایت به یک کارآفرین تبدیل شد، اما هنوز هم بیشتر خود را یک هنرمند به حساب می‌آورد تا تکنولوژیست.


جک دورسی در 19 نوامبر 1976 در شهر سنت لوئیس واقع در ایالت میزوری آمریکا به دنیا آمد. پدر او یک مهندس تجهیزات پزشکی و مادرش خانه‌دار بود. دورسی دو برادر به نام‌های اندرو و دنی دارد. در کودکی، جک به عنوان بچه ساکتی شناخته می‌شد زیرا لکنت زبان داشت. با این حال، مصمم بود که بر مشکل خود غلبه کند و برای همین در مسابقات سخنوری متعددی شرکت کرد و بالاخره موفق شد بدون لکنت صحبت کند.

دورسی کوچک در کودکی عاشق نقشه شهرها بود. او دیوارهای اتاقش را با نقشه‌های داخل مجله‌ها و بروشورهای مسافرتی پر کرده بود. خانه آنها برخلاف بسیاری از مردم که در حومه شهر زندگی می‌کردند، در مرکز شهر بود و جک که عاشق زندگی شهری بود از این بابت بسیار خوشحال بود. او مسحور لوکوموتیوها، ماشین‌‌های پلیس و تاکسی‌ها بود و هر روز برادرش دنی را به ریل‌های نزدیک خانه‌شان می‌کشاند تا از قطارهای در حال عبور فیلم بگیرند.

دورسی از سن پایین به برنامه‌نویسی علاقه‌مند شد و این حرفه را به صورت خودآموخته و با یک کامپیوتر مکینتاش یاد گرفت. جک که در ریاضی و هنر هر دو با استعداد بود، شروع به کشیدن نقشه‌هایی با استفاده از یک برنامه گرافیکی کرد. او با همان کامپیوتر برنامه‌نویسی را یاد گرفت تا نقطه‌هایی را به نمایندگی از قطارها و اتوبوس‌ها به نقشه‌ها اضافه کند.

دورسی ساعت‌ها به تماس‌های رادیویی ماشین‌های پلیس و آمبولانس‌ها گوش می‌کرد و حرکت آنها به سمت صحنه یک تصادف یا بیمارستان را روی نقشه ترسیم می‌کرد. او می‌خواست با این کار «ببیند شهر چطور کار می‌کند». چیز دیگری که جک را به شدت مجذوب می‌کرد ایجاز گفتاری تماس‌های رادیویی شرکت‌های تاکسیرانی، پلیس‌ها و ماشین‌های اورژانس بود. جک آنقدر به این موضوع علاقه‌مند شد که در 15 سالگی یک نرم‌افزار ارسال تاکسی نوشت که هنوز توسط برخی شرکت‌های تاکسیرانی استفاده می‌شود.

اما علائق او بسیار بیشتر از برنامه‌نویسی بود. او موسیقی را بسیار دوست داشت، مرتب به کنسرت‌های پانک راک می‌رفت و دیگر حوزه‌های هنری را نیز دنبال می‌کرد. در این سال‌ها بود که زیربنای شخصیت دورسی به عنوان یک متخصص تکنولوژی و در عین حال فردی خلاق ایجاد شد.

تحصیلات جک دورسی

دورسی هم مثل بسیاری از میلیاردرها هیچ وقت از دانشگاه فارغ‌التحصیل نشد. او پس از دبیرستان در سال 95 به دانشگاه علم و تکنولوژی میزوری رفت، بیش از دو سال آنجا ماند، سپس به دانشگاه نیویورک رفت و در سال 1999، یک ترم قبل از فارغ التحصیلی دانشگاه را برای همیشه رها کرد. جک سپس در جستجوی راهی برای ابراز خلاقیت خود به کالیفرنیا و سیلیکون ولی رفت.

تاسیس توئیتر توسط جک دورسی

جک علاقه‌اش نسبت به تماس‌های تاکسی‌ها و پلیس‌ها از طریق فرکانس‌های رادیویی را فراموش نکرده بود و ایده توییتر از همین جا ریشه گرفت. در سال 2000، دورسی یک پیش‌نمونه ساده از توییتر ساخت که به او اجازه می‌داد از طریق گوشی بلک بری و ایمیل، متن کوتاهی در مورد زندگی خود را برای دوستانش ارسال کند. این متن کوتاه برای او مثل اضافه کردن یک عنصر انسانی به تصویر دیجیتال شهر تپنده‌ای بود که در نقشه‌هایش دنبال می‌کرد. اما هیچ کس دیگری به چنین چیزی علاقه‌مند به نظر نمی‌رسید بنابراین او این ایده را برای مدتی کنار گذاشت.

دورسی پس از ترک دانشگاه نیویورک به عنوان برنامه‌نویس در یک استارتاپ مرتبط با پادکست به نام اودئو (Odeo) استخدام شد. او به پادکست علاقه‌ای نداشت و ظاهرا بقیه کارمندان هم همین طور بودند. اما دورسی یک روز ایده‌ای را با رئیس خود، اوان ویلیامز (Evan Williams) در میان گذاشت. وی پیشنهاد کرد که شرکت ویلیامز سرویسی ایجاد کند که به هر کسی اجازه بدهد با استفاده از یک گوشی موبایل یک یا دو خط در مورد خودش بنویسد و آن را به هرکسی که دوست دارد، ارسال کند. در واقع ایده زیربنایی این بود: یک سرویس پیام‌رسان فوری که برای حفظ ایجاز و اشتراک سریع ایده‌ال است.

ویلیامز از این ایده استقبال کرد و شرکت توییتر در سال 2006 تاسیس شد. هم‌بنیان‌گذاران این شرکت علاوه بر دورسی و ویلیامز، بیز استون (Biz Stone) و نوآ گلس (Noah Glass) بودند. جک دورسی 29 ساله به عنوان مدیرعامل-بنیانگذار این شرکت انتخاب شد و حلقه بینی خود را خارج کرد تا شبیه مدیرعامل‌ها به نظر بیاید.

توییتر خیلی زود و به شکلی فراتر از انتظار بنیان‌گذارانش رشد کرد، اما جک دورسی مدیر توییتر در سال 2008 از سمت خود کنار گذاشته شد. ظاهرا او در فاصله وظایف مدیریتی خود زنگ تفریح‌هایی برای یوگای داغ و کلاس خیاطی می‌گرفت. ویلیام به او گفت که یا باید یک خیاط باشد یا مدیر عامل توییتر، اما نمی‌تواند هر دو باشد. ویلیامز به عنوان مدیرعامل معرفی شد و دورسی که از این قضیه بسیار ناراحت بود به سمت رئیس هیئت مدیره انتخاب شد. با این حال، دورسی در سال 2015 دوباره به سمت مدیر عاملی توییتر بازگشت.

اما باز هم نگرانی‌ها و نارضایتی‌هایی در مورد اولویت‌های دورسی ایجاد شد. وی در سال 2019 با اعلام اینکه می‌خواهد 3-6 ماه در سال به آفریقا برود کارمندان و سرمایه‌گذاران توییتر را غافلگیر کرد. در نهایت دورسی در سال 2021 از سمت مدیرعاملی توییتر استعفا داد و در سال 2022 نیز از هیئت مدیره توییتر خارج شد. چند ماه بعد نیز توییتر به ایلان ماسک فروخته شد. البته، دورسی همچنان مالکیت 2.3% از سهام توییتر را در اختیار دارد.

طبق شواهد این خود دورسی بود که به ماسک پیشنهاد کرد توییتر را بخرد. او معتقد بود تنها راه برای اینکه توییتر به نفع عموم استفاده شود این بود که به ایلان ماسک فروخته شود و یک شرکت خصوصی باشد. با این حال، دورسی از نحوه مدیریت ماسک در توییتر انتقاد کرد. همچنین،‌ وقتی ایلان ماسک تقریبا نیمی از کارمندان توییتر را تعدیل کرد، دورسی در یک توییت از کارمندان عذرخواهی کرد و مسئولیت تعدیل‌ها را به دلیل بزرگ کردن بیش از حد شرکت پذیرفت.

جک دورسی و ایلان ماسک

انتقادات در مورد عملکرد دورسی در توییتر

دورسی به دلیل تلاش‌ برای محدود کردن دسترسی به برخی محتواها مورد انتقاد قرار گرفت. منتقدان اصلی او محافظه‌کارها بودند و انتقادها زمانی بالا گرفت که توییتر در سال 2020 اکانت دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده را به دلیل نقض قوانین توییتر به صورت دائمی تعلیق کرد.

در آگوست 2022 نیز مدیر امنیتی پیشین توییتر، پیتر زاتکو (Peiter Zatko) یک شکایت افشاگرانه را در کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا مطرح کرد و توییتر را به نادیده گرفتن رویه‌های امنیتی تحت مدیریت دورسی متهم کرد. زاتکو در گزارش 84 صفحه‌ای و شهادت خود اتهاماتی از جمله بی‌کفایتی فاحش در مورد پروتکل امنیتی مطرح کرد.

بنیان‌گذاری بلاک (اسکوئر) به دست جک دورسی

جک دورسی پس از کنار گذاشته شدن از سمت مدیرعاملی توییتر در سال 2008 بیکار نماند. او در سال 2009 شرکت پرداخت اسکوئر (Square) را که در حال حاضر ارزش بازار آن بیش از 34 میلیارد دلار است، راه‌اندازی کرد.

شرکت خدمات مالی اسکوئر بعدها و با علاقه‌مند شدن دورسی به صنعت بلاک چین تغییر نام داد و بلاک (Block) نام گرفت. این شرکت به کسب و کارهای متوسط و کوچک امکان پرداخت با کارت‌های اعتباری را می‌دهد. در سیستم پرداخت شرکت بلاک، گوشی‌های هوشمند و تبلت به عنوان کارتخوان عمل می‌کنند و در نتیجه همه به آن دسترسی دارند. شرکت بلاک به دلیل کاربرمحور بودن انقلابی در سیستم‌های پرداخت ایجاد کرد.

جک دورسی از سال 2009 مدیرعاملی این شرکت را به عهده داشته است و در حال حاضر تمام وقت خود را به آن اختصاص داده است.

خلق شبکه اجتماعی بلو اسکای

در اکتبر 2022، وقتی ماسک معامله توییتر را نهایی کرد، جک دورسی بی سر و صدا نسخه بتای شرکت رسانه‌های اجتماعی جدید خود به نام بلو اسکای سوشال (Bluesku Social) را راه‌اندازی کرد که آن را یک آلترناتیو غیرمتمرکز توصیف کرده است.

پروژه بلو اسکای در سال 2019 در توییتر شروع شده بود اما بعد به عنوان یک شرکت مستقل از توییتر جدا شد. این شبکه اجتماعی جدید که ظاهرا خیلی هم شبیه توییتر است متن‌محور است و کاربران آن می‌توانند پست‌هایی با حداکثر 300 کاراکتر منتشر کنند. بلو اسکای هنوز در مرحله تست شدن است و تنها از طریق کد دعوت می‌توان در آن اکانت ساخت.

ثروت جک دورسی

سهام توییتر در سال 2013 به صورت عمومی عرضه شد و ظرف چند ساعت دورسی را به یک میلیاردر تبدیل کرد. طبق شاخص میلیاردرهای فوربس، ارزش خالص جک دورسی در حال حاضر 3.9 میلیارد دلار است و 734مین فرد ثروتمند دنیا است.

 

البته، دورسی می‌توانست ثروتمندتر باشد، اما او 10 درصد از سهام خود در شرکت بلاک را پس داد که در دسترس کارمندان این شرکت قرار گرفت. همچنین، دورسی در سال 2016 تقریبا یک سوم از سهام خود در توییتر را به کارمندان توییتر داد.

ارتباط جک دورسی با ارزهای دیجیتال

جک دورسی وایت پیپر بیت کوین (BTC) را مدت کوتاهی پس از انتشار آن در سال 2008 خواند. او می‌گوید وایت پیپر بیت کوین از نظرش چیزی شبیه شعر بود. اما علاقه دورسی به بیت کوین پس از سفری به آفریقا در سال 2019 جدی‌ شد. او در کشورهای مختلف آفریقا مثل غنا و نیجریه کارآفرینان متعددی را ملاقات کرد که کسب و کار خود را حول سیستم پرداخت بیت کوین ساخته بودند و این دورسی را به شدت تحت تاثیر قرار داد. وی به این نتیجه رسید که بیت کوین می‌تواند سیستم مالی قاره آفریقا را دگرگون کند. از آن به بعد دورسی همیشه زمانی را به تبلیغ بیت کوین و صحبت در مورد آن در اکانت توییتر خود اختصاص داده است.

دورسی در کنفرانس بیت کوین در سال 2021 پیش‌بینی کرد که بیت کوین جایگزین بانک‌ها خواهد شد و فرصت‌های اقتصادی بیشتری را در کشورهای در حال توسعه ایجاد خواهد کرد. وی اضافه کرد:

بیت کوین قطعا همه چیز را تغییر خواهد داد. فکر نمی‌کنم چیز مهم‌تری در زندگی من وجود داشته باشد که بخواهم روی آن کار کنم.

اما دورسی یک بیت کوین ماکسیمالیست (Bitcoin Maximalist) است و اعتقاد دارد که بیت کوین تنها ارز دیجیتال واقعی دنیا است. از نظر او وب 3 تنها تلاش سرمایه‌گذاران شرکتی و سرمایه‌گذاران خطرپذیر برای به دست گرفتن کنترل همه چیز و خراب کردن اوضاع است.

گفتنی است که شرکت بلاک در سال 2020 شروع به خرید بیت کوین کرد و در حال حاضر، با داشتن حدود 8,000 بیت کوین یکی از نهنگ‌های نهادی BTC به شمار می‌رود.

جک دورسی

شخصیت جک دورسی

اطرافیان دورسی می‌گویند اعجاز توییتر انعکاسی از کم‌گویی خود دورسی است. او هیچ وقت برای جلب توجه تلاش نمی‌کند اما به صورت طبیعی مورد توجه قرار می‌گیرد و طوری حرف می‌زند که هر یک کلمه آن به حساب بیاید.

هم‌بنیان‌گذار بیلیونر توییتر به خاطر ویژگی‌های عجیبی مثل خوردن یک وعده غذا در روز و حمام یخ نیز مشهور است. دورسی به طور کلی ساده بودن را دوست دارد، حداقل به نسبت یک مولتی میلیاردر. او علاوه بر اینکه در روز یک وعده غذا می‌خورد، آخر هفته‌ها روزه می‌گیرد و سعی می‌کند هر روز 2 ساعت مدیتیشن انجام دهد.

البته، زندگی جک دورسی بنیانگذار توییتر کاملا هم شبیه سربازان اسپارت نیست. او مثل بسیاری از میلیاردهای دیگر خانه مجللی دارد، با سوپرمدل‌ها دوست می‌شود و اتومبیل‌های پرسرعت دارد.

حقایق جالبی در مورد دورسی

در یک اتفاق خنده‌دار اکانت توییتر دورسی در سال 2016 تعلیق شد. توییتر اعلام کرد این مسئله نتیجه یک اشتباه داخلی بود.

دورسی گفته است که ایلان ماسک کاربر توییتری محبوب او است. وی می‌گوید توییت‌های ماسک روی حل مشکلات اگزیستانسیالیستی و تفکر باز متمرکز است.

عادات غذایی دورسی تعجب بسیاری برانگیخته است. او گفت اولین باری که روزه گرفتن را امتحان کرده، باعث شده دچار توهم شود اما دفعات بعد که روزه گرفته تازه فهمیده است که چه مقدار از روزهای ما صرف غذا خوردن می‌شود. دورسی می‌گوید وقتی مدت طولانی‌تری چیزی نمی‌خورد انگار زمان کندتر می‌شود. بسیاری دورسی را متهم کرده‌اند که اختلالات خوردن را نرمالیزه می‌کند.

در مارس سال 2021، وقتی جنون ان اف تی (NFT) بالا گرفت، دورسی اعلام کرد که می‌خواهد اولین توییت خود را برای خیریه به فروش بگذارد. این توییت به قیمت 2.9 میلیون دلار توسط سینا استوی موسس ایرانی صرافی ورشکسته کریپتولند خریداری شد.

در سال 2020 دورسی اعلام کرد که یک خیریه جدید را با هدف امدادرسانی در طول همه‌گیری کرونا تاسیس کرده است. دورسی 1 میلیارد دلار از سهام بلاک خود را که تقریبا 28 درصد از کل ثروت او در آن زمان بود، به این خیریه اختصاص داد.

جک دورسی در سال 2000 همه چیز را رها کرد تا به تصویرسازی از گیاهان بپردازد. در مقطع دیگری که باز هم در مورد برنامه‌نویسی دچار تردید شده بود، 1,000 ساعت کلاس رفت و مجوز ماساژدرمانی گرفت.

دنیا مولایی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود به سایت
نام کاربری / ایمیل / شماره موبایل خود را وارد کنید
بازیابی کلمه عبور
شماره موبایل یا پست الکترونیک خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید خود را در کادر زیر وارد کنید
ارسال مجدد کد تا دیگر
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد
ورود به سایت
شماره موبایل یا ایمیل خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید خود را در کادر زیر وارد کنید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ثبت نام در سایت
شماره موبایل / ایمیل را تایید و اطلاعات را تکمیل کنید
ثبت نام در سایت
شماره موبایل یا ایمیل خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید خود را در کادر زیر وارد کنید
ارسال مجدد کد تا دیگر